kuih lopes

kuih lopes...
letak gula melaka sedapnya...
images en.googles

hari ni nak cerita pasal kuih lopes makanan ni pebret hubby saya..hehe dia suka betul dengan kuih ni..saya tak pandai buat kuih ni..tp makcik saya pernah buat kuih ni..hehe apa yang buat hubby suka mungkin kuahnya..hehe

tengok kat blog ni banyak jugak resipi2 kuih lopes macam2 style ada..hehe kalau tak ada aral melintang ingat nak try buat..hehe tp biasa percubaan pertama mesti tak menjadi..hehe tp kalau tak buat langsung tak tahu..

bahan2 dia senang jerk kot..basic dia kena ada pulut..pulut kat sini tak berapa memikat tekak saya mungkin dah biasa makan pulut siam kat kelantan..sbb mak mertua saya pernah beli pulut yang dicampur dengan beras..jahat nya peniaga nak keuntungan lebih..

18 comments:

  1. salam totie....hubby akak pun suka kuih lopes ni, tapi akak tak pernah buat....malas....hihihi

    ReplyDelete
  2. saya pandai beli je.. ara tue adik awak ye.. baguslah blh kita geng reramai hehe.. banyak set makeup kats aya sbb menang nanti saya buat contest yg mudah2 tapi tak taula bila.. dlm bulan ne atau next month

    ReplyDelete
  3. salam..sedapnye kuih lopes..kuih kesukaan Rahel...nyum nyum nyum..

    ReplyDelete
  4. Kak Cek pun suka kuih lopes ni...setakat ni lum penah buat sendiri lagi,...berhajat gak nak cuba buat...
    Pulut + ngan beras...mcm2 peniaga ni nak untung kan...ish2...

    ReplyDelete
  5. heee
    mak pon suke kuih lopes
    mimi suke skit2 la
    sebb manis2 kan
    heeeee

    pergh owg tu, asik mkn untung lebih yg menipu jek..ish2,,

    ReplyDelete
  6. Assalam,
    Nurul pun suka gak kuih lopes, tapi biasa beli jer, x reti buat... kalau tgk kat blog2 masak lain ader mcm2 versi lopes tinggal nak try buat jer... Nway, thanks sudi singgah dapur nurul, cuma lambat ckit buat kunjungan balas... salammmm kenal... :)

    ReplyDelete
  7. comelnyer bekas manisan kuih lopeh.. huhuhu..

    http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. sedapnya makan kuih ni ujan2, dgn teh o panas lak...wah laparnya..hihii

    ReplyDelete
  9. kak liza:betul kak kuih ni payah sikit nak buat kena ada kesabaran yang tinggi..hehe

    ReplyDelete
  10. baby mama amana:hehe ara ni adik saya tp saya jarang jumpa dia..gurau2 pun kat fb dengan blog jerk dengan dia..kuih lopez ni pemberian mak mertua..hehe

    ReplyDelete
  11. rahel:kebetulan dapat merasa mak mertua bagi..nak buat sendiri belum pandai lagi..

    ReplyDelete
  12. cik cek:nanti kita bole try sama2 buat..hehe peniaga sekarang ada yang tak jujur..tak baik aniaya customer..

    ReplyDelete
  13. mimi:hehe mak mimi pandai masak ek kuih lopes ni nanti akak bole belajar dengan mak mimi..peniaga tu untung pun duit tak berkat..hehe

    ReplyDelete
  14. cik aisha:hehe ramai jugak pengemar kuih lopes ni...best dapat share..

    ReplyDelete
  15. nurul:hehe saya pun masih lagi dalam belajar..terima kasih tingalkan jejak kat blog saya..hehe salam kenal juga dari totie..

    ReplyDelete
  16. nazira:hehe yang en.googles ker saya punya??/hehe

    ReplyDelete
  17. ct aja:sedapnya tea o panas lama dah tak minum demi baby dalam perut lepas bersalin pun tak leh minum lagi..lepas pantang ler nampaknya..

    ReplyDelete